Boek in de klas

Lezen is een feest

Schrijver: Bette Westera

Illustrator: Sylvia Weve

ISBN:9789025771706

Uitgever: Gottmer

Genre(s): scheiden, liefde, familie

 

 

Samenvatting

In ‘Uit elkaar’ behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier het thema echtscheiding. Een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek. Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. In ‘Uit elkaar’ weten Westera en Weve dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna de nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen), verdichten en verbeelden Westera en Weve deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen.

‘Uit elkaar’ is opnieuw een prachtig boek van het veelbekroonde duo Westera en Weve. ‘Uit elkaar’ kon ook rekenen op de Gouden Griffel en de Zilveren Griffel van 2020, en het Zilveren Penseel van 2020. Ook won ‘Uit elkaar’ in 2020 de Woutertje Pieterse Prijs, werd het geselecteerd voor de Kinderjury Tiplijst en werd het genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille 2020. Uit het rapport van de Gouden Griffel-jury: ‘Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert in humor, waarbij de donkerste hoeken belicht worden en tevens de nuchtere kanten verkend worden. Tussen die uitersten door beweegt en schuurt het. De tekeningen, de versplinterde weergave van woorden, de textuur en de bladspiegel maken er een compleet kunstwerk van. De Japans gebonden bladzijden geven ten slotte een voelbare spanning: met het uit elkaar gaan maak je iets los.’

Black Poetry

Geschikt voor leerlingen van groep 5 t/m 8

Dit boek bestaat uit gedichten over scheiden. Dit is een gevoelig onderwerp. Misschien heb je er wel ervaring mee, omdat jouw ouders gescheiden zijn of heb je vriendjes of vriendinnetjes van wie de ouders gescheiden zijn. De schrijvers van dit boek hebben alle gevoelens die je kunt hebben verwerkt in gedichten. Jij gaat nu ook dichten, op een heel speciale manier: blackout poetry.

Je pakt een bladzijde uit het boek en kopieert deze. Mocht je het boek niet in huis hebben, klik dan op het fragment hierboven. Je kunt de afbeelding opslaan en printen. Nu ga je op zoek naar het gedicht in het gedicht. Je doet dat als volgt:

 

  1. Je onderstreept de woorden die jij belangrijk en mooi vindt en die verbinding met elkaar maken, zodat er een nieuw gedicht ontstaat.
  2. Dit gedicht kan een totaal ander onderwerp hebben dan scheiden.
  3. Als je zeker bent van de door jou onderstreepte woorden, dan streep je alle andere woorden weg. Dit gaat het makkelijkst met een zwarte stift (daarom heet het blackout poetry).
  4. Zorg ervoor dat duidelijk is wat de volgorde is van jouw woorden. Je kunt ze bijvoorbeeld d.m.v. lijntjes aan elkaar verbinden.

Dierenliefde

Een vrij neutraal onderwerp is dierenliefde: dan gaat het immers niet direct over ouders of kinderen, maar kun je met de kinderen toch praten over trouw, eeuwige liefde of zelfs adoptie. Er staat een flink aantal gedichten over dieren in deze bundel (en ze zijn volgens de asterisk echt waar!):

pinguïns (4), die samen een kindje willen, maar ja… het zijn twee mannetjes -> hoe gaat dat bij kinderen met twee ouders van hetzelfde geslacht?

zwanen (12), over elkaar altijd trouw blijven (of niet) -> wat is trouw zijn?

vale gieren (13), over eeuwige trouw en acceptatie -> hoe komt het dat mensen op elkaar uitgekeken raken?

zwarte weduwe (28), over dat vrouwtjes de mannetjes opeten -> het kan altijd erger!

koekoek (38), over er anders uitzien dan je ouders, maar toch echt hun kind zijn -> hoe zit dat bij adoptie of stiefouders?